Dalmacio poprvé nejúspěšnější

27.10.2015 08:26

Sobotní start Amfory znamenal pro naši stáj uzavření letošní dostihové sezony a tak bylo možno uzavřít tradiční osvinovské dostihové statistiky. Letošní sezonu lze zařadit k lepšímu průměru v novém tisícitelí, když naše koně získali na dotacích celkem 443.965,- Kč (průměr na koně 29.597,- Kč a průměr na jeden start 10.570,- Kč). Tento rok byl posledním aktivním dostihovým rokem pro velké opory naší stáje posledních let, ve Francii tolik úspěšné, Hetmana Polnyho a New Japea. Oba ještě stačili zaznamenat jeden dotační zisk, New Jape za dubnové čtvrté místo ve strasbourgských proutěnkách a Hetman Polny za druhé místo ve "své" Velké mostecké, aby posléze po obnovení zranění skončili v zaslouženém dostihovém důchodu.    

Místo nejlepšího koně stáje se tak otevřelo pro jiného veterána stáje, osmiletého Dalmacia (zisk 121.600,- Kč), který se úspěšně etabloval v pardubických krosech. Po červnovém trojkovém vítězství a druhém místě v srpnovém handicapu druhé kategorie jeho rok vyvrcholil čtvrtým místě v prestižní Ceně Labe (L), druhém největším dostihu pardubického roku. Sezonu zakončil opět v dobrém zdravotním stavu a v příštím roce by měl zase mířit do Pardubic, kde se ale bude muset potýkat s tou nejtěžší konkurencí.

Za ním se seřadili zástupci nastupující generace Amfora a Simon Set, oba pětiletí, kteří by mohli v následujících sezonách nahradit hvězdy naší stáje.  Se zraněními dokončili sezonu vítěz z květnové Lysé Noblefred Deruins a hned po prvním mosteckém startu i Justin. Ostatní mladí se v podstatě seznamovali s dostihovými realiemi a budeme věřit, že i mezi nimi se v příštích letech ukáže nějaká koňská osobnost. 

Z jezdců, kteří s námi spolupracovali, byl tradičně nejúspěšnější Honza Kratochvíl (dotace 193.465,- Kč), i když i u něj se projevil vliv povinností v jeho domovské stáji a především nešťastné srpnové zranění, které mu zabránilo ve startech v sedle našich koní při Velké pardubické. Jedno vítězství a dvě umístění ze čtyř startů dosáhl Josef Bartoš, v podstatě o stejný dotační zisk se pak zasloužila trojice Marcel Novák (převážně s Hetmanem Polnym), Jaroslav Brečka (s Dalmaciem) a Petr Tůma (převážně se Simon Setem).