Eksces ukončil kariéru

03.09.2010 09:04

Tak trochu podle očekávání znamenalo zranění pravé přední nohy, které utrpěl v cílové rovině mostecké čtyřkové steeplechase 5. června tohoto roku, konec dostihové kariéry pro šestiletého hnědého valacha EKSCESE (POL). Po operaci se sice úspěšně zregeneroval, ale návrat na dostihovou dráhu je bohužel vyloučen. Kůň s bojovným srdcem, kterého jsme před zimou 2008 angažovali ze stáje Nýznerov jako vyloženého outsidera, nás svou výkonností opravdu překvapil. Sezonu 2008 sice začal podprůměrně, byť hned první pardubický kros dokončil pátý s líbivým finišem, poté však pokračoval nevýrazně až do září, kdy suverénně a nečekaně s pětidélkovým náskokem opanoval mosteckou steeplechase přes živé ploty. V následujícím startu na stejné dráze a vzdálenosti v trojkové kategorii přišel zaskočen třetí a hlubší rána poškozující i šlachové ohybače znamenala výpadek po celou sezonu 2009, kdy až na podzim vyběhl limitován zraněním oka a ztratil jezdce po třech skocích. 

O to potěšující byl start do letošní sezony, kdy 15. května pro sebe na mosteckém Hipodromu jistě rozhodl napínavý finiš Ceny krušnohorské polikliniky, steeplechase IV. kategorie. Stejně suverénně si počínal i 5. června, když s náskokem první točil do cílové roviny další mostecké steeplechase IV. kategorie, po zdolání posledního skoku však nečekaně zpomalil a  po dostihu už jsme věděli, že je zle. Nohy bojovníka s minimálně trojkovými ambicemi nevydržely a jeho bilance se tak zastavila v našich barvách na 9 startech, 2 vítězství a 3 umístění s celkovým ziskem 63.500,- Kč. Ve 3 letech vyběhl pro Karla Zatloukala, majitele stáje Nýznerov, ještě 1.700 Kč na rovině a 1.500 Kč ve steeplechase. Dostihy opouští s handicapovým ohodnocením 66,5 kg.

Kůň, kterého jsme kupovali levně a spíše ze soucitu s ním a pod vlivem podmínek, ve kterých jsme ho poprvé spatřili, se ukázal jako bojovník a rozšířil sbírku svého majitele Jana Červenky o dva poháry za vítězství. Paradoxně Ekscesova pravá sestra Eskorta, kterou stejný majitel zakoupil na warszawské dražbě čtyřikrát dráž, exteriérově mnohem líbivější, na dostihové dráze zcela propadla.