Hetman Polny penzionován

01.09.2015 12:56

Jak jsme uvedli níže, jedenáctiletý Hetman Polny (Alhijaz - Hetmanka) absolvoval v sobotním Mostě poslední dostih své kariéry.

Na Osvinově působil tento účastník Polského derby 2007 od podzimu tohoto roku a stihl celkem osm dostihových sezón, ve kterých vyběhl k jednomu rovinovému a 32 překážkovým startům. V nich dosáhl na zisk 1.114.895,- penalizačních Kč a stal se tak suverénně nejlepším koněm naší stáje v "polenzovské" éře (Stall Lenz měla své koně na Osvinově do začátku tohoto století a v jejich barvách běhal mimo jiné třímilionový George de Hareb). Největšími úspěchy Hetmana Polnyho byla vítězství ve Velké mostecké steeplechase 2011 a 2014, druhá místa tamtéž v letech 2010 a 2015 a penalizačně nejhodnotnětší druhá příčka v Prix Marcel Michel - Gran steeplechase de Strasbourg z roku 2011.  Z francouzských drah Hetman Polny přivezl z desítky startů sedm umístění, včetně loňského pátého místa z mekky tamních překážkových dostihů pařížského Auteuil, a dotace ve výši 23.695,- Euro. 

24. října 2009 se umístil jako pátý ve vůbec posledním konaném (alespoň zatím) překážkovém dostihu na závodišti v německém Baden - Badenu, listed Badener steeplechase. Všech šest svých vítězství dosáhl na mosteckém hipodromu, jehož steeplechase dráha je u nás proporčně nejvíce podobná francouzským a britským klasickým steeplechase kursům.  

Po zaléčení aktuálního zranění se Hetman Polny přemístí do dostihového důchodu pod dohledem svého majitele JUDr. Jana Červenky.