Hetman Polny - povinné vítězství

06.09.2010 09:57

Střízlivé menežování do sobotní mostecké trojkové steeplechase, Ceny Dolů Bílina, na 3.800 metrů o 80.000,- Kč, se u našeho ryzáka HETMANA POLNYHO vyplatilo a znamenalo přes nejvyšší váhu v poli devíti soupeřů (72 kg s využitím úlevy jezdce Libora Sedláře) jisté vítězství a zisk dotace 40.000,- Kč. Úspěch se nerodil nijak samozřejmě. Před dostihem možná i pod vlivem úvah dostihového programu opustil Hetman Polny (24 za 10)  nejen pozici desetinnového favorita ale i favorita dostihu, kterým se stal čtyřletý Lovran (22 za 10) v sedle s "Big Joe" Bartošem. My jsme s ohledem na vědomosti o dostihu který Lovran v pomalejším tempu vyhrál a dvě délky za ním finišovala třetí Song For Ray tušili, že větším soupeřem bude pardubický vítěz Klirens, a to se také potvrdilo. Libor Sedlář v sedle Hetmana zajel takticky velmi dobrý dostih, po opatrném, v poli koní a s drobným zadrhnutím zvládnutém zdolání zahrádek na druhé diagonále přešel v oblouku do čela a od třetí diagonály se díky jeho zrychlení pole koní roztrhalo. V oblouku před cílovou rovinou měl Hetman čtyři délky k dobru na Klirense a zbytek již nehrozil. Klirens mohutně povzbuzovaný Janem Faltejskem (nadměrné použití bičíku stálo Jéňu pětistovku) se na posledním skoku na Hetmana dotáhl a po něm dokonce převzal vedení. Hetman, který poslední překážku doskočil s problémem, se ale perfektně zkonsolidoval a pod rukama Libora Sedláře soupeře jistě o půldruhé délky zdolal, když zaběhl pod 72 kg na 3.800 metrů s diagonálami rychlých 4:40,92 min. Třetí Ponte zaostal již o daleko, favorit Lovran doběhl bez peněz šestý, poslední z dokončivších. Hetman Polny získal své třetí překážkové vítězství, opět se přehoupl přes stotisícový sezonní dotační zisk a celkem již na překážkách ve 14 startech vyběhal 226.050,- Kč. Společně s Jungem se bude nyní připravovat na náš největší překážkový festival, mítink při 120. Velké pardubické steeplechase, kde by se měl představit v klasické Ceně PARAMO. 

Podstatně méně radosti nám v sobotu udělal první dostih, kde MARILESS též v sedle s Liborem Sedlářem od počátku neakceptovala přepálené tempo čtyřkové Ceny Hipodromu Most na 3.300 metrů přes živé ploty, které udal Jarda Myška na neovladatelné Playletce (v cíli nakonec daleko poslední dokončivší)  a jezdec ji musel po zdolání prvního kola v beznadějné pozici zastavit. Šestiletá klisna pana Wintera zatím ukazuje, že jí dostihová práce příliš nesedí a budeme muset vymýšlet její příští program. V úvahu by připadala menší závodiště s pomalejšími dostihy, kde by snad mohla svému majiteli, který ji jezdí pravidelně sledovat až z okolí francouzského Strasbourgu, udělat kus radosti. 

K po minulém víkendu vynechaným statistickým údajům doplňujeme, že aktuálně jsme v sezóně absolvovali 32 startů s bilancí 3 vítězství, 14 umístění. Celkový zisk činí 298.000,- Kč, průměr na koně 22.923,- Kč a na start 9.312,- Kč. Pořadí koní suverénně vládne Hetman Polny,  před dvojicí Camparo, Jung. Pro zajímavost další pořadí je Eksces, Song for Ray, New Jape, Silverstone, Datiffo, Mariless. Bez peněz vyběhli nešťastný bílý Czogori, Subara a tříletí debutanti Calvera a Dalmacio.