Mohlo to být lepší

23.08.2010 13:08

Sobotní mostecké dostihové odpoledne nedopadlo pro naše reprezentanty úplně nejlépe. Zjednodušeně řečeno, od každého ze startujících koní jsme čekali malinko více než ve výsledku předvedl, nicméně musíme vzít na vědomí, že není každý den posvícení a příště se bude štěstěna smát třeba zase na nás.

 

Nejprve přišel na řadu v Ceně Mostecka, steeplechase  IV. kategorie, osmiletý DATIFFO v sedle s Bobem Mátlem. I když byla dráha oproti jeho minulému mosteckému startu o poznání zelenější, nebyl to kůň, který v Mostě běhal loni. Tři čtvrtiny dostihu si bez problému hlídal špičku, v oblouku před cílovou rovinou se mu ale začali nejlepší vzdalovat. Byť bojoval  za jasně první dvojicí Rabbit Well - Efezja statečně, bylo z toho až deváté místo s cca 11 délkovou ztrátou na třetí dotaci. Starý bojovník zřejmě prožívá nějakou bolístku, kterou se nám zatím nepodařilo odhalit a která jej limituje ve výkonnosti.   

 

Ve dvojkové Ceně Radia Blaník, steeplechase na 3.800 metrů, jsme byli zvědavi především na výkon červnového zadrženého trojkového vítěze Campara, když Song for Ray nastupovala přeci jen proti třídovější konkurenci než se kterou se dosud střetávala. Ryzák CAMPARO běžel aktivně v předních pozicích, avšak na finiš třídovějších koní nestačil a zaostal za nimi o deset délek. Zvítězil favorizovaný Silver Regent, před City Hallem a Determinacjí. Camparo zůstal čtvrtý a získal 6.300 Kč dotace. Jeho jezdec Bohuslav Mátl po dostihu přemýšlel, zda se neměl ve druhé polovině pokusit sám udat ještě rychlejší průběžné tempo dostihu, když závěrečný finiš vedoucího tria byl skutečně drtivý. Poctivá SONG FOR RAY podala velmi dobrý výkon a její jezdec Josef Váňa mladší si ji moc chválil. Pro ni přišel rozhodující okamžik na třetím skoku před cílem na protilehlé rovině, kdy se uhodila do předních nohou, ztratila rytmus a to bylo ve finiši osudné. Přesto doběhla velmi pekně sedmá pouhé 4 a půl délky za Camparem a opět dokázala, že se v budoucích letech může stát jednou z opor naší stáje. 

 

Tento a minulý víkend přinesl následující statistické změny v našich evidencích: Zisk z 28 startů činí 258.000 Kč, průměr na start 9.214 Kč a průměr na startujícího koně 19.846,- Kč. Pořadí nejlepších koní dle zisku se změnilo díky Camparově čtvrtému místu na Hetman Polny - Camparo - Jung. Náš veterán s tím může něco udělat již při plánovaném letošním svém druhém startu v sobotní třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou.