Neděle se blíží

08.10.2010 12:23

Už je několik desítek hodin zbývá do startu letošní 120. Velké pardubické steeplechase a na vzrůstajícím zájmu sdělovacích prostředků je to znát. Z nich ovšem nabudeme dojem, že Velkou běží jen koně Josefa Váňi a s ním možná i nějací od Holčáků. O ostatních se toho mnoho nenapíše. Nejzářnějším příkladem je ryzák Lirain, který se dostal na pozici koně pro překvapení asi jen díky přesunu do majetku Radka Luky a tréninku do Mlýnců. V péči rodiny Hrudků by ho takto očekával málokdo.   

Nicméně odborné dostihové servery dávají najevo názor ke všem startujícícím, tak je můžeme publikovat i ve vztahu k našemu Jungovi a jeho šancím ve Velké. Jak je tedy vidí:

Paddock Revue - Nastoupí ke svému třetímu startu ve Velké, poprvé předloni padl na dropu (zde doplníme, že spadl Bob Mátl a nikoli Jung), loni dokončil na šestém místě, od tabule ho však dělilo více než deset délek. V aktuální sezoně absolvoval jendva starty - v květnové kvalifikaci překvapil druhým místem, srpnovou nedokončil. Jeho maximem by měl být boj o zisk dotovaného umístění, tedy sedmé místo. 

SPORT (P.Malík) - Loni šestý kůň ve Velké, zdá se, že zraje jako víno, čím starší, tím lepší. Letos absolvoval pouze dva starty. V květnové kvalifikaci doběhl druhý za Mandarinem, tu srpnovou nedokončil. Zkušená trenérka ho zcela jistě dokáže připravit na minutu přesně. Může být černým koněm dostihu, majitel pomýšlí na dotovaný doběh.  

TURF.sk (B.Ondera) - 22 startů, 3 vítězství na 3.400-4.500 metrů. Nad 5.000 metrů 8 startů, ale jen dva doběhy do třetího místa. Ve VP startoval už dvakrát, v roce 2008 nedokončil a loni doběhl šestý. V aktuální sezóně startoval jen dvakrát - v první kvalifikaci skončil druhý za Mandarinem a potom nedokončil třetí. Distance mu příliš nesedí ajeho forma je otazníkem - čekatel na výpadky soupeřů a kandidát na dotovaný doběh. 

Tipařův palec - Loni byl ve Velké šestý, ale přední koně nijak neohrozil. Letošní druhé místo z jarní kvalifikace ukazuje na určité kvality, ale na ohrožení favoritů by to být nemělo.  

Shrneme-li publikované názory, teorie zařazuje Junga k boji o 7. místo, spíše maličko za něj. Odpověď na tajenku letošní Velké zjistíme až na místě, v pardubickém cíli cca 5 minut po půl čtvrté odpoledne.

Tipařův palec věnuje svůj rozbor všem dostihům, takže můžeme uvést i jeho názor na účast Hetmana Polnyho v Ceně Paramo - Na mostecké dráze je jak politý živou vodou. V Pardubicích se mu ale dosud nedařilo a tak jeho výkon bude otázkou. 

Aktuální sázkové kursy na naše koně mají u Junga stoupající tendenci, nyní 25:1 na vítězství jako jedenáctá šance dostihu z dvaceti účastníků, Hetman Polny zůstává na kursu 12.1 jako sedmá šance z devíti startujících. Zájemci mají možnost podpořit naše koně sázkou v pobočkách Fortuny po celé ČR, které sázky na mítink Velké pardubické přijímají.

Za nás se můžeme s publikovanými názory jistě ztotožnit. Oba koně včera absolvovali poslední lehký cval, více při chuti se zdál být Jung, ale i Hetman šel práci dobře a bude do dostihu připraven. Z Osvinova budeme vyrážet v neděli kolem třetí hodiny ráno, abychom předešli nepředvídaným událostem a přijeli do Pardubic včas na kondiční veterinární prohlídku před Velkou. Našim fanouškům asi zbytečně, ale ostatním připomínáme, že oba naši koně hájí barvy stáje Jan Červenka a jejich dres je červený s bílými šerpami křížem, příčnými pruhy na rukávech a oranžovou čapkou, stejný jako má na sobě Jaroslav Myška v sedle Hetmana Polnyho v záhlaví našich stránek po loňském mosteckém vítězství.