Pardubická sobota - Slzy i smích

25.08.2015 10:48

Po měsíční pauze a ústupu parného léta jsme vyrazili na pardubické závodiště hned se čtyřmi našimi svěřenci. Bohužel, hned úvodní dostih poznamenala naše tragédie, když jsme v cílové rovince přišli po fatálním zranění pravé přední o nadějného Archeeho, kterému se stal jeho první překážkový dostih osudným. Syn Aptéky a náš vlastní odchovanec přeskákal slušně všechny proutěné překážky a v době, kdy jsme už byli rádi, že má svou skokovou premiéru za sebou, přišlo zřejmě osudné našlápnutí do nerovnosti terénu, po kterém nezbylo než hnědáka uspat.     

Pocit nahoru dolů se naplnil ve druhém dostihu dne, kdy se v crossu čtvrté kategorie na 4.200 metrů poměrně překvapivě po boji čtveřice koní prosadil Avec Charme s Janem Kratochvílem v sedle. Cíle dosáhl o krk a dvě půldélky před soupeři a zaznamenal tak historické vítězství pro stáj svého majitele pana Alfreda Fajkoše ve čtvrtém roce její existence. Celý kurs přeskákal naprosto spolehlivě a v závěru nepochybně těžil z podpory svého přes mládí zkušeného jezdce.    

Pomyslná houpačka opět klesla níž v crossu třetí kategorie vyhrazenému pro klisny. Zde Josef Bartoš zastavil Armitage již cca po třetině dostihu, když se mu nezdálo její dýchání. Mohli jsme tak jen přihlížet dalšímu jasnému vítězství výborné Natalie.

Naštěstí v našem vrcholu dne, dvojkové Ceně Peruána na 5.200 metrů s již velmi slušnou konkurencí na startu, jsme opět vyletěli do výše. Osmiletému Dalmaciovi sice chyběla v cíli půldruhá délka na vítězného Reapera, který triumfoval stylem start-cíl, ale s ostatními si opět v sedle s výborným Janem Kratochvílem dokázal v těsném finiši poradit a bral druhé peníze. Dalmacio dosáhl zatím nejcennějšího životního výsledku, v handicapovém hodnocení poskočil na 77.5 kg a hlasitě si řekl o nominaci do říjnové Ceny Labe, o které jsme před startem tajně uvažovali.

Bohužel i v neděli se pro nás houpalo nahoru dolů, tentokrát bez naší účasti, v Netolicích. S námi často spolupracující druhý jezdec Josefa Váni Honza Kratochvíl tam nejprve vyhrál hlavní steeple v sedle Step Dancera, čímž navýšil své vedení v šampionátu jezdců, ale následně si při pádu v posledním dostihu přivodil zlomeninu stehenní kosti.

HONZOVI proto přejeme především brzkou rekonvalescenci a návrat na dráhu, aby stihl zabojovat o svůj letošní žokejský šampionát !!