Sezóna v plném běhu

01.06.2011 14:40

S omluvou za pozdější aktuálnost podáváme zprávu o zahájení letošní dostihové sezony v naší osvinovské stáji. K dostihovým startům je u nás dříve či později připraveno 12 koní. Oproti loňskému roku, kdy kariery ukončili dva úspěšní zástupci červenobílých barev stáje Jan Červenka Jung a Eksces a kdy jsme přišli o nadějného Czogoriho, by se postupně měli na dráze objevit i naši nováčci, tříletý syn výborné Tourelle Tabby, kterého jsme sami odchovali, a též tříletí Saunus a Carlos Ray. Z loňské sestavy zůstávají Dalmacio, Calvera, Silverstone, Datiffo, Hetman Polny, New Jape, Mariless, Camparo a Song for Ray. 

K prvnímu letošnímu startu vycestoval čtyřletý Dalmacio opět za hranice, když využil německého handicapového hodnocení a postavil se v sobotu 23. dubna na start drážďanského handicapu IV. kategorie o 2.600 Euro. Na dvoukilometrové trati předvedl poprvé ve svém životě opravdu dostihový výkon, a přestože byl klasifikován až jako osmý z deseti startujících koní, zaostal pouhé 4 a půl délky za vítězem a ještě porazil oba největší favority dostihu. Svým výkonem přesvědčil i svého majitele, který jej po dostihu registroval i pro možnost startu v dostizích na území ČR. 

Toho jsme využili o 14 dní později, kdy Dalmacio spolu s Calverou absolvovali svou skokovou premiéru v pardubických proutěnkách pro čtyřleté koně na 3.200 metrů. Zatímco Calvera pod zatím nepříliš zkušeným žákem Tomášem Vodrážkou, se kterým plánujeme spolupráci, vybočil již na druhé překážce, Dalmacio pod zkušeným Bohuslavem Mátlem absoloval dostih celý, dokončil jej jako čtvrtý z osmi startujících a především vybojoval svou první životní dotaci ve výši 3.500,- Kč. 

O týden později jsme přivezli na mostecký Hipodrom dvojici našich stájových veteránů. Zatímco Silverstone byl v trojkové steeplechase klasifikován jako poslední dokončivší na osmém místě, Datiffo ve čtyřkovém steeplu na 3.300 metrů zaostal veden Janem Faltejskem na druhém místě pouze délku za vítězem a ziskem dotace 11.500,- Kč se stal cca na 2 hodiny aktuálně nejbohatším koněm stáje.

Náš dosud největší letošní úspěch si zaslouží samostatný článek a tak jen na doplnění zmíníme zatím poslední start, který i Calvera proměnil 21. května v pardubických proutěných překážkách IV. kategorie pro 4-leté a starší koně na 3.200 mterů v zisk první životní dotace, když za páté místo v cíli inkasoval 2.500,- Kč. Především však veden Janem Faltejskem ukázal líbivý finiš, který přislibuje nadějnou budoucnost.