Skvělý Hetman

26.07.2010 16:03

Zřejmě nejlepší výkon své dosavadní kariéry, jak hodnotí jeden z našich odborných dostihových serverů, předvedl HETMAN POLNY v sobotní Velké mostecké steeplechase společnosti Litvínovská uhelná, dostihu kategorie National Listed na 4.500 metrů o 200.000,- Kč. Po klidnější první polovině náš ryzák ustál nepříjemné uklouznutí v předposledním oblouku , které velmi zavánělo pádem, aby na protilehlé rovince byl u všeho podstatného, to je u oddělení zrna od plev. Pouze trojice Silver Regent, Amber Hill a Hetman Polny akceptovala v tu chvíli vysoké tempo, které jí přivedlo s náskokem pohromadě na poslední překážku, po níž přestal stíhat favorizovaný Silver Regent, kůň umístěný v italské Graded 2. Boj o vítězství se zúžil na našeho Hetmana a Amber Hilla. Hetman Polny bojoval více než statečně ale více sil měl přeci jen soupeř, který byl na cílovém mezníku o jednu koňskou délku dříve. Druhé místo a zisk dotace 46.000,- Kč je přesto obrovským úspěchem našeho reprezentanta, který odskakoval do dostihu s kursem 10:1 jako šestá šance. Ocenil jej i handicaper, který Hetmana aktuálně hodnotí známkou 84 kg jako patnáctého nejlepšího staršího steeplera v Česku.

V Mostě startovala ve čtyřkové Ceně Hipodromu Most na 3.600 metrů podruhé z našeho tréninku též pětiletá SONG FOR RAY a opět neodešla z dostihu s prázdnou. Dotační zisk za třetí místo ve výši 7.500,- Kč je sice menší než minulý za druhé místo na trojkové scéně, ale projev kobylky a fakt, že do poslední chvíle bojovala o vítězství a třetí zůstala po výroku jistě 1, 1, daleko, daleko, svědčí o tom, že má před sebou dobrou skokanskou budoucnost. Jistotu nad skoky si ostatně pochvaloval i s námi stále více spolupracující mladý jezdec Libor Sedlář. 

Posun v dostihových statistikách naší stáje zůstal u 22 startů, 2 vítězství a 12 umístění při celkovém zisku 237.700,- Kč, průměr na koně činí 19.808,- Kč a průměr na start činí 10.804,- Kč. Pořadí tří nejúspěšnějších koní se změnilo na Hetman Polny, Jung, Camparo.