Smůla Amfory, Dalmacio čtvrtý v Ceně Labe

12.10.2015 11:46

Máme za sebou účast ve vrcholném pardubickém překážkovém mítinku, který jsme obsadili dvěma našimi koňmi po pětileté přestávce. Od dob Jungových startů ve Velké pardubické (poslední 2010), jeho druhého místa v Ceně Labe, druhého místa Sonody v Memoriálu kpt. Poplera, a dalších nezapomenutelných výsledků, se dostihy v tento den výrazně změnily. Narostla kvalita zúčastněných koní, přibylo drahých zahraničních importů ekonomicky zabezpečených majitelů a stále více je třeba řešit do sedel koní i otázku zkušených jezdců ovládajících pardubická specifika. 

Bohužel pro nás se Honza Kratochvíl rozhodl na doporučení lékařů tento mítink letos vynechat a jeho přislíbené starty v sedlech Amfory a Dalmacia vzaly za své. Na náhradní volbu nebylo mnoho času, ale je třeba uvést, že oba náhradníci se své úlohy chopili zdatně.

První přišla na řadu pětiletá Amfora v Ceně pivovarů Staropramen - Ceně Laty Brandisové, stch.cc. (NL) na 4.200 metrů pro 4leté a starší klisny o 200.000,- Kč. Její pouť dostihem bohužel skončila krkolomným pádem v jeho závěrečné části, kdy ji Petr Tůma po výborném objetí točného bodu provedl polem na cca druhé místo, avšak na následné překážce byl před odskokem tísněn jednou ze soupeřek. Rázem bylo po naději na dobrý výsledek a zbyl strach o stav klisny, která v polokotrmelci proletěla i přilehlou plastovou bariéru. Po dostihu se dostala v pořádku do své stáje a snad nebude mít její pád žádné vážnější následky. 

Aktuálně nejstarší aktivní kůň v naší stájí, osmiletý Dalmacio, se postavil na start druhého nejvýznamnějšího dostihu dne, Ceny společnosti VCES, a.s. - Ceny Labe na 5.200 metrů o 700.000,- Kč pro šestileté a starší koně, v sedle s několikanásobným slovenským překážkových šampionem a hlavně vitězem Velké pardubické z roku 1992 (Quirinus) Jaroslavem "Čiko" Brečkou. Po aktivním průběhu a především jezdcem bravurně zvládnutém doskoku za poslední překážkou, kdy Dalmacio skočil výrazně doprava mezi trojici soupeřů a musel být v podstatě zastaven a vytažen zpět k finiši, uhájila naše dvojice o krk čtvrté místo a zajistila si dotaci 49.000,- Kč. Díky tomuto zisku se Dalmacio přehoupl přes 300.000,- Kč celkem vyběhaných dotací a v letošní sezóně vystřídal v pořadí dle vyběhaných dotací poprvé od roku 2008 jednoho z dvojice našich "francouzských specialistů" a aktuálních důchodců Hetman Polny - New Jape na pozici nejúspěšnějšího koně naší stáje.