Vrchol je tady!

05.10.2010 19:24

Největší dostihová událost roku, kterou 120.ročník Velké pardubické steeplechase České pojišťovny pro naše dostihy bezpochyby znamená, je za dveřmi. I my se snažíme co možná nejlépe připravit naše dva reprezentanty na brzké nedělní odpoledne, kdy se na pardubickém závodišti budou rozdělovat dotace v celkové výši bezmála 7 milionů korun. 

Mezi dvacítkou startujících ve vrcholu odpoledne je i náš desetiletý hnědák JUNG, v jehož sedle bude i potřetí při Velké pardubické Bohuslav Mátl. V přípravě jsme udělali vše potřebné a náš veterán se po jarním druhém místě v prvním kvalifikačním dostihu může počítat ke druhému sledu koní pro překvapení, byť kursové sázky jej tradičně trochu podceňují (20:1 je cca 12 šancí). My věříme, že po loňském šestém místě může pardubický specialista opět zamířit do vyšších pater výsledkové listiny, k čemuž ale bude potřebovat i velkou dávku dostihového štěstí. Napracováno Jung určitě má a na dostih se těší. 

Druhý reprezentant červenobílých barev stáje Jan Červenka, šestiletý ryzák HETMAN POLNY, bude bojovat s osmičkou soupeřů o dotaci v klasické Ceně Paramo na trati 4.400 metrů. Krom fenomenálního Royal Mouginse potká i dvojici stáje Wrbna Color Mana a Kamienczyka, slovenské Palm Islanda a Ravenswooda i vítěze chuchelských jedničkových proutek Fiftynina. Jsme si vědomi, že pardubická klasika není pro Hetmana tím pravým dostihem, ale bohužel meranské propozice start neumožnily a cesta do Francie by byla ještě větším oříškem. Kvalitu náš kůň určitě má a jsme zvědavi, zda ji dokáže spolu se svým letošním stálým jezdcem Liborem Sedlářem proti kvalitním soupeřům prodat. Jako tradičně podle sázkové nabídky společnosti BETINO ani v Pardubicích tipujícího českého handicapera Milana Tůmy  Hetman Polny moc šancí nemá (kurs 12:1 jako cca šestá šance), avšak dle handicapového  hodnocení mu mezi účastníky patří druhá příčka.

Na vrcholném mítinku českého turfu se samozřejmě budou chtít ukázat všichni trenéři a všechny stáje. My také doufáme, že nějaké díly dotací na naše reprezentanty zbudou a nebudeme se na Osvinov vracet s prázdnou. Celé nedělní odpoledne je přenášeno přímým přenosem České televize současně na programu ČT1 i ČT4, takže kdo nepojede do Pardubic, může držet palce našim koním u obrazovky. Jako vždy platí, že se chceme především vrátit domů zdraví a v plném počtu.