Zamračená sobota

30.08.2010 14:04

Ani sobotní pardubický mítink nevykouzlil na našich tvářích žádné úsměvy. Již dopředu bylo jasné, že uspět v početných polích  soupeřů bude hodně těžké a realita byla právě taková. Snahu JUNGA ve třetím kvalifikačním dostihu na Velkou pardubickou (Velká cena SKANSKA, NL, 200.000,- Kč, 5.800 metrů, 5letí a starší), zastavila chyba na Velkém vodním příkopu. K jeho zdolání se do té doby velmi aktivně poblíž špice běžící Jung odrazil příliš brzy a na doskoku nechal ve vodě obě zadní nohy. Přestože kůň nespadl, znamenal náraz stabilizační problémy pro Bohuslava Mátla v jeho sedle, a ten ačkoli předvedl na cca třiceti metrech úplnou cirkusovou exhibici ve snaze sedlo neopustit, přeci jen nakonec skončil na turfu. Jung poté kdy se zbavil zátěže vzorně absolvoval celý zbytek dostihu, kurs řádně přeskákal a finišoval spolu s vedoucí skupinkou až do cíle. Tento fakt byl vzat do úvahy v podostihových debatách o dalším programu a výsledkem je, že Jung bude následně startovat až ve 120. ročníku Velké pardubické steeplechase. Doufáme, že v ní doveze Boba Mátla až do cíle. 

 

Hodinu po Jungovi přišel na řadu ve čtyřkové cross-country devítiletý ryzák SILVERSTONE. Ten v sedle s Janem Faltejskem, kdysi oporou naší stáje, běžel překvapivě poměrně pasivně a postupně střádal na špici stále větší ztrátu. Tu nemohl zlikvidovat ani líbivý finiš, který vypadal v poli nejrazantněji, ale stačil pouze k posunu na konečné sedmé místo o krk za šestým Trewirem a další devítidélkovou ztrátou na poslední dotační zisk. Za vítězným Albertem zaostal Silverstone o cca 18 délek. 

Do stájových statistik přibily pouze dva neziskové starty, tak se jim budeme věnovat po dalším víkendu, kdy by měli v Mostě startovat Mariless a Hetman Polny.